Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Οι πρώτοι 8 μήνες του Υπουργού και 8 απορίες

Στον πρώτο απολογισμό προέβη ο -προσφάτως- νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού χθες, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του υπουργείου του σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές -επίμαχες για μας- “δεσμεύσεις”. Σύντομες προτάσεις, απλός, ρεαλιστικός λόγος σε ένα λιτό 16σέλιδο μήνυμα. Μπας και μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Θα ήθελα να δώσω έμφαση στα λεγόμενα του Υπουργού για τον Πολιτισμό αλλά όταν ο ίδιος ο Υπουργός αφιερώνει μετά βίας 2 σελίδες για τις ενέργειες που έγιναν για τον Πολιτισμό αυτούς τους 8 μήνες, είναι κάπως δύσκολο.
Απορία πρώτη: Γιατί μόνο 2 σελίδες για τον Πολιτισμό;
Απορία δεύτερη: Γιατί δεν περίμενε ακόμα 4 μήνες να κάνει απολογισμό για τον πρώτο χρόνο;

Οι ενέργειες για ζητήματα Παιδείας καταλαμβάνουν την τιμητική 12σέλιδη έκταση της οκτάμηνης απολογίας του κύριου Κενεβέζου. Εγώ πάντως σκιάχτηκα παρά εντυπωσιάστηκα όταν διάβασα τον απολογισμό. Μίλησε για τους πέντε άξονες της κυβέρνησης: (α) Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού της εκπαίδευσης, (β) Εκσυγχρονισμός διοικητικών και σχολικών μονάδων, (γ) Αναβάθμιση περιεχομένου και αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, (δ) Στήριξη και ενίσχυση εκπαιδευόμενου και (ε) Ενίσχυση και αναβάθμιση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Απορία τρίτη: Αφού 2 σελίδες είναι για τον Πολιτισμό και 12 για την Παιδεία, οι υπόλοιπες σε τι αναφέρονται;
Bonus απάντηση: 2 Πολιτισμός + 12 Παιδεία =14, ½ σελίδα χαιρετισμός, ½ σελίδα για τον Αθλητισμό, ½ σελίδα για την Νεολαία + ½ σελίδα επίλογος = 16 σελίδες.

Για τον πρώτο άξονα αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην αναθεωρημένη εισήγησή του για αλλαγή του συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών στην Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία η οποία διασφαλίζει το αίσθημα της αξιοκρατίας και του αδιάβλητου των διαδικασιών (sic).
Απορία τέταρτη: Για την ίδια εισήγηση μιλάμε;

Κάπου στον τέταρτο άξονα, μετά την παράμετρο “Διαφοροποίηση της μαθησιακής διαδικασίας” αναφέρθηκε και στον -περίφημο- στόχο της φετινής χρονιάς “Γνωρίζω. Δεν ξεχνώ. Διεκδικώ” και δη και “Γνωρίζω” τον τόπο μου, “Δεν Ξεχνώ” την κατεχόμενη γη μου και “Διεκδικώ” την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου.
Απορία πέμπτη: Ναι. Δηλαδή;

Φυσικά ο Κενεβέζος δεν έκανε λόγο μόνο για ευχάριστα νέα (ή... παλιά) αλλά υπάρχουν και τα δυσάρεστα. Που-χου: “Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ) θα διακόψει την παροχή κρατικών επιχορηγήσεων”.
Απορία παρασ έκτη: Πως θα ονομάζεται το ΙΚΥΚ αφού δεν θα παρέχει Κρατικές Υποτροφίες;

Στον Πολιτισμό τώρα... επιδιώξεις του Υπουργείου είναι η διατήρηση και ανανέωση της παράδοσης μας, ανάδειξη των πνευματικών δημιουργών μας και διάχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής για “να προσδώσουμε νόημα και ποιότητα στη ζωή των Κύπριων πολιτών”.
Απορία έβδομη: Πως ανανεώνεις την παράδοση του τόπου μας;
Να σας πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν κατάλαβα πως ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση (σε 5 άντε σε 10 χρόνια) μπορεί να ανανεώσει την παράδοση. Ποτέ όμως! Με ξεπερνάει σε κάθε επίπεδο αυτή η δήλωση...

Μίλησε για την ανακήρυξη της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και δηλώνει για να ηρεμήσει τους πάντες: “Η Κυβέρνηση επενδύει έμπρακτα στον πολιτισμό (...) κάνοντας ότι (sic) είναι δυνατό για να διασφαλίσει την επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους, έχοντας όμως παράλληλα πλήρη επίγνωση των δυσκολιών (...) λόγω της οικονομικής κρίσης”. Μετέπειτα μίλησε για την αλλαγή κριτηρίων για επιλογή εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια που είχε ως στόχο την παροχή ευκαιριών “κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των Κυπρίων δημιουργών και κυπριακών καλλιτεχνικών σχημάτων”. Στο τέλος μίλησε για μια ενδεχόμενη κατάργηση των “πλάνων” ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού.
Απορία όγδοη: Άμα βάλουμε 9 κυπριακές παραγωγές στα Κύπρια και 2 από το εξωτερικό τότε γιατί να είναι Διεθνές το φεστιβάλ; Θα είναι ένα Παγκύπριο Φεστιβάλ με δυο guest stars.

Για ένα πράγμα μπορώ να παραδεχτώ τον κύριο Κενεβέζο πάντως, μιλάει απλά, δεν μιλάει σαν τον Υπουργό Συγκοινωνιών που την είδε... Μπαμπινιώτης! Άκουσ' εκεί: Θέλουμε να κάνουμε ένα μουσείο το οποίο να είναι τουλάχιστον εφάμιλλο του Μουσείου της Ακροπόλεως. (...) Είχε δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο και τα λεφτά αυτά χάθηκαν μέσα στον πίθο των Δαναΐδων που είναι ο κρατικός κορβανάς” (διάβασε περισσότερα εδώ). Έπρεπε να ανοίξω λεξικό και κούγκολ για να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής με τη δήλωσή του. Ένιχαου κύριε Υπουργέ μου, για να σας βγάζω από τον κόπο για το τι θέλει να πει ο ποιητής με την ανάρτησή του: απολογισμούς δεν χρειαζόμαστε, ούτε απολογισμούς ούτε απολογίες... Χρειαζόμαστε έργα, εδώ και τώρα.

Γεια σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου