Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Εθελοκωφεύουν: Christmas Edition

Από την μια η μετά νόμου υποχρέωση των καναλιών και από την άλλη η απουσία λογικής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης με εξαγριώνουν για αυτά που βλέπω (ή που δεν βλέπω).

Έχω ξανακάνει λόγο για τα απογευματινά Δελτία ειδήσεων -τα γνωστά σε όλους Δελτία με Νοηματική- αλλά... αναγκάζομαι να ξαναμιλήσω για αυτά. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε το απογευματινό Δελτίο ενός καναλιού την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013. Το κανάλι επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, τα οποία όντως ισχύουν, και είμαι σίγουρος ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν πρόκειται να κάνει κάτι.

Δεν έχω σκοπό τη σημειολογική ανάλυση του Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμο (Τροποποιητικό Νόμο 84/I 2006) για αυτό παραβάλλω το άρθρο που μας ενδιαφέρει άμεσα και θα σχολιάσω παρακάτω.

Κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει υποχρέωση να μεταδίδει μεταξύ των ωρών 18.00 και 22.00 ειδικό δελτίο ειδήσεων καταληπτό από κωφά άτομα, διάρκειας τουλάχιστο πέντε λεπτών της ώρας: Νοείται ότι η προβολή του πιο πάνω αναφερόμενου ειδικού δελτίου ειδήσεων θα γίνεται τουλάχιστον στο ήμισυ της τηλεοπτικής οθόνης.

(α) Κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει υποχρέωση να μεταδίδει
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Plus, Extra και Capital παρανομούν από την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης των τηλεοπτικών καναλιών. Από τα επτά κανάλια ενημερωτικού τύπου λοιπόν, τα 3 παρανομούν.

(β) μεταξύ των ωρών 18.00 και 22.00 ειδικό δελτίο ειδήσεων
Επομένως αν τεχνικής φύσεως προβλήματα εμπόδισαν το εν λόγω κανάλι να προβάλει δελτίο ειδήσεων στις 6 και κάτι με νοηματική μπορούσε να το μεταδώσει αργότερα (πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων για παράδειγμα).

(γ) τουλάχιστον στο ήμισυ της τηλεοπτικής οθόνης.
Τουλάχιστον την μισή οθόνη αφιερώνεται στον διερμηνέα νοηματικής. Αυτό σημαίνει την μισή ή ολόκληρη. Οι καναλάρχες όμως διαφωνούν, η δική τους λογική είναι “ή μισή ή καθόλου” και αυτό τους κάνει να παρανομούν διπλά.

Παρατράβηξε η υπόθεση αυτή και δεν κινητοποιείται κανείς. Ούτε καν απολογήθηκε κανείς, γιατί δεν κατανοούν ότι στερούν συστηματικά από τα άτομα με απώλεια ακοής την ενημέρωση! Κατά τ' άλλα καλές γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου