Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Εθελοκωφεύουν τα τηλεοπτικά κανάλια

Επ' αφορμής της Εβδομάδας των Παθών θυμάμαι την πραγματική Εβδομάδα των Παθών για τους Κωφούς στην Κύπρο.

6ήμερη απουσία σημείωσαν τα δελτία νοηματικής από τους δέκτες κατά την διάρκεια των πολιτικών αποφάσεων για την οικονομία της Κύπρου. Πλήρης περιφρόνηση των τηλεοπτικών καναλιών για την ενημέρωση των Κωφών της Κύπρου!

 Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν τα κανάλια είναι να άρουν τους συναισθηματισμούς για τα νούμερα τηλεθέασης και να παραχωρήσουν την μισή οθόνη στον διερμηνέα.

Όταν η είδηση για κούρεμα έσκασε σαν βόμβα, τα τηλεοπτικά κανάλια ήταν σε ετοιμότητα και είχαν πολύωρες έκτακτες εκπομπές -ενημερωτικές- για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Παρόλο τον πανικό που έσπειραν οι διάφορες φήμες-ειδήσεις, όλοι λέγαμε “πάλι καλά” που είχαμε ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί ξέραμε σφαιρικά τι γινόταν. Περίπου 800 άτομα Παγκύπρια για περίοδο περίπου μιας βδομάδας (19 Μαρτίου-24 Μαρτίου) δεν ενημερώνονταν καθόλου, οι Κωφοί.

Σύμφωνα με τον νόμο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών σταθμών όλα τα κανάλια υποχρεούνται να μεταδώσουν ένα ολιγόλεπτο δελτίο ειδήσεων (μεταξύ συγκεκριμένων ωρών) το οποίο να γίνεται καταληπτό από κωφά άτομα. Αυτό το δελτίο επικράτησε να είναι ένα δεκάλεπτο -στο τσακίρ κέφι- δελτίο με ένα παραθυράκι για τον διερμηνέα νοηματικής γλώσσας. Αυτή είναι η όλη ενημέρωση των Κωφών της Κύπρου, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Επιπλέον από τα 6 κανάλια Παγκύπριας εμβέλειας, ενημερωτικού χαρακτήρα, μόνο τα 4 κανάλια (ΡΙΚ, Μέγκα, Σίγμα και Αντένα) προβάλλουν το μικρό δελτίο με νοηματική.

Απ' ότι φαίνεται ο νόμος δεν είναι και τόσο... σοβαρός.

Θα μου πείτε πως τα πράγματα ήταν τόσο σοβαρά που τα κανάλια είχαν για συνεχόμενες ώρες ειδικές εκπομπές με καλεσμένους και τηλεφωνικές παρεμβάσεις. Πρώτον το δικαίωμα της ενημέρωσης είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, και δεύτερον οι εκπομπές αυτές δεν αντικαθιστούσαν σε καμία περίπτωση τα δελτία ειδήσεων. Το δελτίο των έξι έβγαινε κανονικά στον αέρα με τις κυριότερες ειδήσεις. Όμως για την μερίδα συμπολιτών μας αυτό ήταν η μοναδική ενημέρωση. Πως θα νιώθαμε εμείς αν σε εκείνη την περίοδο σταματούσαν παντελώς τα δελτία ειδήσεων;

Επιπλέον το κάθε επιχείρημα τηλεοπτικού σταθμού πως θα είναι αδύνατον να υπάρχει διερμηνέας αυτό απορρίπτεται με το πιο απλό επιχείρημα: οι διερμηνείς που δουλεύουν την δεδομένη στιγμή στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι σε θέση να διερημνεύσουν στην Νοηματική για αρκετή ώρα, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν διερμηνεύσει σε συνέδρια και σεμινάρια. Επίσης οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις και ζωντανές συνδέσεις δεν είναι κάτι τόσο σπάνιο, συμβαίνει και σε καθημερινή βάση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν τα κανάλια είναι να άρουν τους συναισθηματισμούς για τα νούμερα τηλεθέασης και να παραχωρήσουν την μισή οθόνη στον διερμηνέα. Δεν ανοίγουμε την τηλεόραση για να δούμε τον παρουσιαστή αλλά για να δούμε τις ειδήσεις.

Τέλος οι Κωφοί λόγω της κατάστασης αυτής, της γενικής αδιαφορίας, δεν έχουν τις γνώσεις να χειριστούν το διαδίκτυο ή δεν έχουν τις αναγνωστικές ικανότητες να διαβάσουν άρθρα -τα οποία δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε εμείς που τελειώσαμε Πανεπιστήμιο- για να ενημερωθούν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σηκώσουν το τηλέφωνο και να κάνουν το παράπονο τους. Κανείς Κωφός δεν ζητάει να χάσετε την ακοή σας, κανείς δεν σας ζήτησε να τον κάνετε να ακούσει... Ζητούν απλά να ενημερώνονται όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι.


Φώτης Φωτίου, Διερμηνέας Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου