Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Straight Pride


Η επικινδυνότητα μιας πορείας υπερηφάνειας των ετεροφυλόφιλων

Πριν λίγο καιρό έγινε λόγος για την διοργάνωση ενός Straight Pride στην Αμερική, ενώ ανακοινώθηκε ένα αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο οι πορείες υπερηφάνειας δέχονται επίθεση από ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, οι οποίες οργανώσεις προβάλλουν παρωχημένες και αντιεπιστημονικές υποθέσεις για την οικογένεια ή και παρουσιάζουν τους ΛΟΑΤ ως ανήθικους, ανώμαλους και επικίνδυνους. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να είναι καταδικαστέες καθώς είναι επιζήμιες όχι μόνο προς το ΛΟΑΤ+ κίνημα αλλά και προς την ίδια την κοινωνία.

Σήμερα θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα Straight Pride είναι ανούσιο.


ΣΟΚ 1: Οι στρέιτ έχουν [σχεδόν] όλα τους τα δικαιώματα
Μια φίλη μου στρέιτ περνάει το προσωπικό της δράμα. Βλέπετε, αποφάσισε να επισημοποιήσει τον δεσμό της με τον επίσης στρέιτ σύντροφό της, αλλά επειδή απαγορεύεται να παντρευτούν στην Κύπρο, αποφάσισε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που θα ζήλευε κι η Marvel, μετά από τις τόσες πατάτες που βγάλανε στο σινεμά.

Οι ομοφυλόφιλοι δεν παντρεύονται στο εξωτερικό για να κάνουν μόστρα στους φίλους τους και να λένε όλοι μετά «Α τον πούστη, παντρεύτηκε στην Ολλανδία, θέλω κι εγώ τέτοια δεξίωση». Οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται όπου επιτρέπεται. Άσε που τα σύμφωνασυμβίωσης είναι έμμεση διάκριση γιατί είναι υποδεέστερα του γάμου (καθώς τα ομόφυλα ζευγάρια εξαιρούνται σε θέματα τεκνοθεσίας, γονεϊκότητας και προσβασιμότητας στην εξωσωματική γονιμοποίηση)


ΣΟΚ 2: Δεν σε μισεί κανένας αν είσαι στρέιτ
«Μεν μου συμπεριφέρεσαι σαν του σσύλου του στρέιτ». «Πεινάω σαν στρέιτ». «Έχω και εγώ φίλους στρέιτ αλλά…». 

Δεν είναι καν προσβλητικό να πεις τον άλλον στρέιτ… Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Αντίθετα,  όροι και λέξεις που σχετίζονται με την ομοφυλοφιλία χρησιμοποιούνται ως βρισιές, υποτιμητικοί όροι ή και αστεία. Επιπλέον μπορεί ένας τρομοκράτης να σε σκοτώσει γιατί είσαι μουσουλμάνος, χριστιανός ή γκέι, αλλά ποτέ γιατί είσαι στρέιτ. Δηλαδή πόσο πιο κυνικός μπορώ να γίνω… Πόσοι στρέιτ δολοφονήθηκαν επειδή είναι στρέιτ; Μηδέν. Πόσοι στρέιτ αυτοκτόνησαν επειδή ήταν θύματα εκφοβισμού επειδή είναι στρέιτ; Χμ… Μηδέν! Πόσοι στρέιτ παλεύουν με την κατάθλιψη επειδή είναι στρέιτ; Μηδέν τοις εκατό! 

Τα εγκλήματα μίσους εναντίον των ΛΟΑΤ+ αυξάνονται, στην Αγγλία ομάδα πολιτών ξυλοκόπησε δύο νεαρές κοπέλες γιατί ήταν ζευγάρι, στην Αμερική δολοφονήθηκαν δέκα τρανς γυναίκες από την αρχή του 2019, ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής αυτοκτόνησε στην Αμερική γιατί ήταν θύμα μπούλιγνκ λόγω της θηλυπρέπειας του και ο σχολικός σύμβουλος τον παρότρυνε να σταματήσει να είναι γκεί! Πώς έχεις τα μούτρα μετά από αυτά να συνεχίζεις να μιλάς για την ανάγκη πορείας "σωστής" υπερηφάνειας; 

ΣΟΚ 3: Δεν υπάρχει κατακραυγή για τους στρέιτ
Προσπαθώ να θυμηθώ πότε Πρόεδρος, Βουλευτής ή άλλο δημόσιο-χωρίς-λόγο πρόσωπο, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’, εξίσωσε τους στρέιτ με παιδεραστές ή κτηνοβάτες, πότε τους βάφτισε ανώμαλους ή πότε τους αναθεμάτισε ως αμαρτωλούς. 

ΣΟΚ 4: Δεν έχεις πρόβλημα στη δουλειά σου αν είσαι στρέιτ
Ακόμα και σε γκέι κλαμπ να δουλεύεις, αλήθεια, δεν θα έχει κανένας πρόβλημα αν είσαι στρέιτ. 

Δεν κρύβεσαι στη δουλειά σου, δεν κρατάς μυστικό ότι είσαι σχέση, δεν προσπαθείς να δείχνεις κάτι άλλο. Γιατί πολύ απλά δεν ντρέπεσαι να είσαι στρέιτ και αυτό δεν θα αλλάξει την εικόνα που έχουνε για εσένα οι συνάδελφοι σου και ο εργοδότης σου. 

Θα έχανε ένας παρουσιαστής την δουλειά του αν ήταν στρέιτ και κυκλοφορούσε ένα ερωτικό του video; Βαθύ υπαρξιακό ερώτημα για φίλους δημοσιογράφους.


ΣΟΚ 5: Κανείς δεν θα σε αναγκάσει να γίνεις γκέι!
Δεν πρόκειται για μόδα ή δόγμα, αλλά για ένα κοινωνικό κίνημα για ισότητα και ισονομία. Μπορείτε να κόψετε το ύφος των χιλίων καρδιναλίων και του Νότη Σφακιανάκη στο φόντο! Κανείς δεν προσπαθεί να κάνει το οτιδήποτε γκέι «υποχρεωτικό». Αλήθεια.  Φωνάζει ο άλλος ότι δεν πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο για την ομοφυλοφιλία γιατί θα γίνουν γκέι. Στο σχολείο μας έμαθαν για τον Χίτλερ αλλά δεν έγινα Χίτλερ, βλάκα, ε βλάκα. 

Δεν υπάρχει καμία καταπίεση από κανέναν για τους στρέιτ. Αντίθετα οι ΛΟΑΤ+ είναι αυτοί που καταπιέζονται κοινωνικά και νομικά. Δεν υπάρχει καμία απειλή προς τον θεσμό της οικογένειας. Χθες ήταν η μέρα του πατέρα, μια γιορτή ενόσω η πολιτεία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ σε μερικούς άντρες να γίνουν πατέρες. Οικογένεια δεν σημαίνει πατέρας και μητέρα, οικογένεια σημαίνει αγάπη. Ακόμα κι αν δεν σέβεσαι τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, σκέψου ότι υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες. Μην αναθεματίζεις την αγάπη, γιατί χωρίς αγάπη δεν μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί, αλλά χωρίς μητέρα ή πατέρα μπορεί.

Δεν είναι καν αστείο, είναι επικίνδυνο.

Οι πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤ+ κοινότητας έχουν πίσω τους αγώνες πενήντα χρόνων, οι οποίοι αγώνες μηδενίζονται με αιτήματα της ίδιας της κοινωνίας για ετεροφυλοφιλικές πορείες δήθεν υπερηφάνειας. Οι πορείες υπερηφάνειας γεννήθηκαν από την ανάγκη να εξαλειφθούν προκαταλήψεις και διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που τυγχάνει να είναι ΛΟΑΤ+. Γι’ αυτό αντί να εύχεστε να υπήρχε ένα Straight Pride να λέτε κι ευχαριστώ που δεν το χρειάζεστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου