Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Επιστολή στους 152 ιατρούς κ.ά.

Σήμερα το πρωί φίλοι κοινοποίησαν την ανοικτή επιστολή-ψήφισμα επαγγελματιών υγείας προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, καλώντας τον να επιτρέψει το άνοιγμα των ορθόδοξων εκκλησιών καθώς και το μυστήριο του εκκλησιασμού για όσους ενδιαφέρονται μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού. Την επιστολή υπογράφουν επώνυμα 152 ιατροί και νοσηλευτές. Με απόλυτη νηφαλιότητα αποφάσισα να γράψω επιστολή σ' αυτούς.


Αγαπητοί ιατροί, επιστήμονες, συμπολίτες,
Θα ήθελα εκ προοιμίου να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς όλους τους λειτουργούς υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν επωμιστεί όλο το βάρος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. 

Παρά ταύτα βλέποντας την επικαιρότητα και έχοντας πλήρη επίγνωση τόσο της σοβαρότητας της κατάστασης όσο και της εγκληματικής αδιαφορίας της πολιτείας για τα κρατικά νοσηλευτήρια (μέσα από τις ελλείψεις και τα πολλαπλά κρούσματα εντός των μονάδων υγείας), επιθυμώ να εκφράσω την απογοήτευσή μου για αυτά που διάβασα και ελπίζω να αποσύρετε το αίτημά σας, αφού κατανοήσετε ότι είναι επιβλαβές. Με τον ελάχιστο σεβασμό στα αντιεπιστημονικά σας επιχειρήματα θεωρώ ότι κακώς υπογράψατε την επιστολή και το ψήφισμα επί του θέματος των εκκλησιασμών. 

Τα παθογόνα μικρόβια και οι λοιμώδεις νόσοι υπήρχαν και θα υπάρχουν ναι και όντως για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία των χωρών απαγορεύονται οι εκκλησιασμοί και η προσέλευση σε χώρους λατρείας. Όμως τα τελευταία χρόνια της μακραίωνης ιστορίας της ορθοδοξίας και των άλλων θρησκειών, έχουμε νέες προσλαμβάνουσες και νέα δεδομένα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Οι άνθρωποι στερούνται πολλά πράγματα, όσο αναγκάζονται να μένουν σπίτι, όχι εξ ανάγκης αλλά για λόγους ασφαλείας. Η ζωή συνεχίζεται και όλοι ανησυχούμε για τις ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις που θα έχει ο εκλεισμός των ανθρώπων για πολλές μέρες μέσα στο σπίτι, αλλά αυτό δεν θα το λύσει η εκκλησία, αλλά πιθανότατα οι συνάδελφοί σας, ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες.

Όπως γνωρίζετε και εσείς, ως επιστήμονες και μορφωμένοι άνθρωποι, η ψυχική υγεία –πέραν της σωματικής- δεν αποτελεί μυστήριο αλλά οι υπηρεσίας ψυχικής υγείας υστερούν σε πόρους.

Αντικρούω το επιχείρημά σας με το εξής απλό, δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο, μελέτη ή έρευνα που να αποδεικνύει ότι με τη Θεία Κοινωνία ΔΕΝ μεταδίδονται μικρόβια και ιοί. Αντ’ αυτού η απόφαση για κλείσιμο όλων των χώρων λατρείας (ορθοδόξων, μουσουλμάνων και άλλων) έγινε για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι τρόποι μετάδοσης του ιού, οι κατευθυντήριες γραμμές και άλλα στοιχεία, όπως πόση ώρα ζει ο ιος πάνω σε επιφάνειες όπως το κουτάλι του Αγίου Δισκοπότηρου –το οποίο έφτιαξε άνθρωπος και όχι ο Θεός μετά τον Αδάμ και την Εύα, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λαμβανομένων υπόψιν όλων των πιο πάνω, με ξενίζει η απόφασή σας να υπογράψετε δημοσίως την επιστολή σας, συγκρίνοντας μάλιστα τις εκκλησίες με τους φούρνους και τις υπεραγορές. Κανείς δεν είπε ότι αν ανοίξουν οι εκκλησίες θα πεθάνουμε όλοι, η κυβέρνηση μετά τις συστάσεις επιστημόνων, σαν εσάς, αποφάσισε την λήψη προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγεάις και την μείωση (και όχι του ουτοπικού μηδενισμού) του κινδύνου μετάδοσης.

Εφόσον γνώμονας μας είναι η υγεία και μόνο, δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από επιστήμονες σαν κι εσάς. Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι, παρά μετανιωμένοι. Όλα τα μέτρα είναι προσωρινά και θα λήξουν με τον καιρό. Τα υπάρχοντα μέτρα αποδεικνύονται πολλές φορές ανεπαρκή (βλπ. κρούσματα σε φούρνους και υπεραγορές, όπως και εσείς αναφέρατε), αφού ο κορονοϊός είναι κάτι καινούργιο και μελετάται, ενώ νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολύ συχνά. Δεν χρειάζεται καλή θέληση, χρειάζεται πρόληψη.

Ο πολιτισμός μιας χώρας δεν είναι η επικρατούσα θρησκεία, ή το θρήσκευμα της πλειοψηφίας, αλλά ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιώματων. Αναμένω ότι θα σταματήσει το κυνήγι μαγισσών με ποταπά και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα από επιστήμονες που έχουμε ανάγκη να εκτιμούμε ειδικά αυτές τις μέρες και ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Με εκτίμηση,
Φώτης Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου