Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει ενώ τα θεατρικά σχήματα κλείνουν την σεζόν με τις τελευταίες τους παραγωγές. Ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά λόγω... κρίσης αλλά η σεζόν συνεχίζεται. Πριν κλείσει η σεζόν 2013-2014 δυο φεστιβάλ αναμένεται να δώσουν ψωμί στο θεατρόφιλο κοινό, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, τον Ιούλιο, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια το φθινόπωρο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ενηλικιώνεται φέτος και μας χαρίζει -παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό- έξι ευκαιρίες να απολαύσουμε θέατρο στον πολιτισμικά-αδρανή Ιούλιο. 

Για πρώτη φορά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου απουσιάζει από το ρεπερτόριο του Φεστιβάλ και η ΕΘΑΛ συμμετέχει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ. Τι θα δούμε φέτος; Η Κροατία ανοίγει φέτος το φεστιβάλ στις 04 Ιουλίου. Μια αλλιώτικη Μήδεια -είδαμε και δυο Μήδειες πέρσι- που φτάνει στο φεστιβάλ με τις καλύτερες συστάσεις, διθυραμβικές κριτικές από την προσφάτως ανεβασμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Tomaz Pandur. Η ΕΘΑΛ κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο φεστιβάλ με τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή με τους Ευτύχιο Πουλλαΐδη, Κώστα Καζάκα και Κωνσταντίνο Γαβριήλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Μετά την Αριστοφανική απουσία από το περσινό ρεπερτόριο, ο Αριστοφάνης θα δώσει το παρόν του στο φεστιβάλ με την μοναδική εξ Ελλάδος παραγωγή, με την Λυσιστράτη. Η Μαρία Καβογιάννη ενσαρκώνει την Λυσιστράτη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τσέζαρις Γκραουζίνις, σε μια συμπαραγωγή Higway Productions, Λυκόφως και Δη.Πε.Θε Αγρινίου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας, με έδρα τις Συρακούσες παρουσιάζει τις Χοηφόρους και Ευμενίδες από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια και ο Χοσέ Μπεζμπροβάνι με τον θίασο του παρουσιάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη πέρσι βασισμένη στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Το Φεστιβάλ κλείνει το Αμφίκτιο Θέατρο με την Άλκηστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Παράλληλα με τις παραστάσεις αυτές το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανωτής του Φεστιβάλ, εντάσσει στο πρόγραμμα του την παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε απόδοση στο Κυπριακό ιδίωμα του Κώστα Μόντη. Θα δοθούν δυο παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στις 8 και 9 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ και θα έχουν Ελληνικούς και Αγγλικούς υπέρτιτλους. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι τιμές των εισιτηρίων είναι μειωμένες με 10 ευρώ το κανονικό και 5 το μειωμένο (φοιτητές, στρατιώτες και συνταξιούχοι).
Οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και Αρχαίο Ωδείο Πάφου αντίστοιχα.



18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Μήδεια, Ευριπίδη
Εθνικό Θέατρο Κροατίας, Pandur Theaters και Dubronvik Summer Festival
04 Ιουλίου, Πάφος
06 Ιουλίου, Λευκωσία

Φιλοκτήτης, Σοφοκλή
Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού
08 Ιουλίου, Λεμεσός
11 Ιουλίου, Λευκωσία
12 Ιουλίου, Πάφος

Λυσιστράτη, Αριστοφάνη
Higway Productions, Λυκόφως και Δη.Πε.Θε Αγρινίου
13 και 14 Ιουλίου, Λεμεσός

Χοηφόροι, Ευμενίδες, Αισχύλου
Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος
18 Ιουλίου, Λευκωσία
19 Ιουλίου, Πάφος

Οιδίποδας, βασισμένο στο έργο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή
Compagnie José Besprosvany, Theatre Royal du Parc και Theatre d’Ivry Antoine Vitez
21 Ιουλίου, Λευκωσία
22 Ιουλίου, Λεμεσός

Άλκηστις, Ευριπίδη
Αμφίκτιο Θέατρο
25 Ιουλίου, Λευκωσία
27 Ιουλίου, Λεμεσός
28 Ιουλίου, Πάφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου