Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο οπαδός (sic), ο φίλαθλος (sic), ο ταμ-ταμ-ταμ

Είδηση πρώτη. Κάτι παρα-πλάσματα που θέλουν να ονομάζουν τους εαυτούς τους οπαδούς και φίλαθλους αναρτούν στο Facebook φωτογραφία τους που κρατάνε πανό με το σύνθημα “Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι”. Είδηση δεύτερη. Τα πιο πάνω παραπλάσματα και οι... ανώτεροί τους κοινοποίησαν μια -γελοιοδέστατη κατά τ' άλλα- ανακοίνωση για να μας κάνουν “ντου” (ή “ουγκ” στην μητρική τους) και να μας ζητήσουν και τα ρέστα.

Πολύ μάπα αυτή η μάπα
Δεν πήγα ποτέ μου σε αγώνα ποδοσφαίρου, κι ούτε σκοπεύω να το κάνω. Μπορεί να παρακολουθήσω ποδόσφαιρο από την τηλεόραση, αυτές τις διοργανώσεις που είναι όντως διοργανώσεις αθλητισμού -όχι “πτωχά” πρωταθλήματα με ονόματα πολιτικών προσώπων και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα- κάποιους αγώνες τελοσπάντων που οι φίλαθλοι είναι φίλαθλοι και σ' αφήνουν να παρακολουθήσεις που στα τσακίδια είναι η μπάλα. Φαίνεται πως και σ' αυτό είμαστε (χρόνια) πίσω.

Κατά τ' άλλα η σκόνη μας μάρανε...
Δείξε μου τον φίλ(αθλ)ο σου να σου πω ποιος είσαι
Μην κοροϊδευόμαστε τώρα... Το ΑΠΟΕΛ ξέρει. Απογοήτευση δεν το λες... Είναι εξοργιστικό όμως. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, η διοίκηση τη ομάδας, έστω ο φυσιοθεραπευτής τους ρε γαμώτο, η καθαρίστρια που καθαρίζει τα αποδυτήρια, γιατί δεν λένε κάτι; Μια ομάδα με 33 παίχτες από τους οποίους οι 17 δεν είναι Κύπριοι, είναι κατά τα λεγόμενα ξένοι, αλλοδαποί, πρόσφυγες (δεν θέλω να σας πληγώσω) να επιτρέπει αυτό τον εμετό να κάθεται στο γήπεδο και -σπανίως- να επευφημεί τους παίχτες και να βρίζει τον Ομονοιάτη απέναντι ή τον κάθε Ομονοιάτη, ή την φιλοξενούμενη ομάδα ή την φάρα των παιχτών της φιλοξενούμενης ομάδας ή -ακόμα χειρότερα- τους πρόσφυγες!

Είναι οργανωμένοι, όπως ήταν οργανωμένοι οι αρχαίοι ημών προ-προ-πρόγονοι, με ρόπαλα και ξύλα. Το λέγειν δεν το κατέχουν, αν και ελάχιστες φορές τα υβριστικά συνθήματα που λένε -τα οποία κουβαλούν στο σχολείο- είναι ευφάνταστα. Anyhow, περιορίζονται στο να βρίσουν την μάνα, τον αδελφό, την αδελφή, το σόι γενικά από πλευρά μάνας και πατέρα άμα λάχει του απέναντι οπαδού (ξαναματα sic). Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχουν οπαδοί εκ φύσεως... ανώτεροι. Δεν είμαι βλάκας.

Κάθε φορά που εύχεσαι “Ειρήνη, αγάπη και ομόνοια” ένας Αποελίστας πεθαίνει
Η αιώνια κόντρα Ομόνοια-Αποέλ έχει τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας με... το δίλημμα Βίσση-Βανδή. Για μας! Για τα παιδιά, τους φιλάθλους (sic) ένθεν και ένθεν το πράγμα φαίνεται να είναι πάρα πολύ σοβαρό. Οι Ομονοιάτες -Θύρα Εννιά- είναι αριστεροί (και το ΑΚΕΛ έτσι έλεγε, δεν είσαι ό,τι δηλώνεις) και οι Αποελίστες -AU79 (ολογραφώς Αού εβδομήντα εννέα)- δεν δηλώνουν κάτι, απλά είναι ενάντια σε κάθε τι που λέει η Θύρα Εννέα. Δεν μας κάνουν τον κόπο, να γλιτώσουμε λίγο χρόνο, και να μας πούνε ότι είναι φασίστες, ναζιστές, εθνικιστές, εθνοπατέρες, η επανάσταση του ΔηΚο ή κάτι που να υπονοεί τα πιο πάνω...


Αυτοκόλλητα με ναζιστικά σύμβολα, εκτρώματα της ιστορίας του ανθρώπου και συνθήματα που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εφηβικής κόντρας, είναι παντού. Συνθήματα με μαύρο σπρέι λες και περνάμε κατοχή γράφουν AU (επιφώνημα πιθήκων φαντάζομαι) και “μόνο AU” ή συνθήματα με πράσινο σπρέι λες και περνάμε πράσινη επανάσταση γράφουν G9 (όχι δεν αναφέρεται στην σύνοδο, αυτοί είναι οκτώ). Πέρα από την “ρύπανση” είναι ένας φαύλος κύκλος που ποτέ δεν τελειώνει... Antifa οι Ομονοιάτες, Anti-Antifa οι Αποελίστες. Σχεδόν νηπιαγωγείο.

Έχεις άποψη; Έχω άποψη. Έχει αυτιά; Έχεις λαγό;
Αγαπητοί συνάνθρωποι,
ΜΗΝ προσπαθήσετε να μάθετε στο κάτι-μηνών παιδί σας να πει -ή έστω να προσπαθήσει να πει- Αποέλ, Αποελλί (το τραγικότερο), Ομόνοια, Ομονοιάκκα, Ανόρθωση, ΑΕΛ, ΑΕΚ κτλ κτλ γιατί θα τα βρεις μπροστά σου. Γιατί αυτοί οι φίλαθλοι που βγάλαν τα μάτια του άλλου, που κάψαν αυτοκίνητα, που αναποδογύρισαν άλλα αυτοκίνητα, που βάλαν φωτιές και αυτά είναι παιδιά κάποιων.
Δεν είμαστε μπροστά από εθνικό δίλημμα: αυτήν ή αυτήν την ομάδα. Αγόρασε του ένα βιβλίο, όχι φανέλα των οργανωμένων φιλάθλων. Πάρε το παιδί σου σε μια θεατρική παράσταση την Κυριακή και ξέχνα μια φορά τα γήπεδα.
Μην τους υποστηρίζεις, μην τους στηρίζεις. Τόσο απλό. Ξεκαθάρισε την θέση σου και ζήτα από την ομάδα... σου (!;) να πάρει θέση. Δώσε τέρμα στη βλακεία, δώσε τέρμα στη βία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου