Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Εκκλησιαστικό Πραξικόπημα 2020

Η Ψευδο-προοδευτικότητα και οι Εκπρόσωποι του Χριστιανισμού 

Ιστορία
Μάρτης 1972. Τρεις Μητροπολίτες (Πάφου, Κιτίου και Κερύνειας) κατέθεσαν πρόταση παραίτησης του Μακαρίου από την Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί ήταν ενάντια στους κανόνες της Εκκλησίας ένας κληρικός να κατέχει κοσμική πολιτειακή θέση. Το Λεγόμενο Εκκλησιαστικό Πραξικόπημα. Ο Μακάριος απλά με δήλωση κατηγορεί τους Μητροπολίτες για συνωμοσία. Ένα χρόνο μετά τον Μάρτιο του 1973 οι τρεις Μητροπολίτες αποφάσισαν την καθαίρεση του Μακαρίου. 14 Ιουλίου 1973 στην Μεγάλη Σύνοδο ο Μακάριος καθαίρεσε τους τρεις Μητροπολίτες.

Ιστορικό ΥΓ. Εξ αυτών ο Γεννάδιος, ο της Πάφου, «εγκαταστάθηκε» ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά το προδοτικό πραξικόπημα έως και την πτώση της Χούντας και των εγκάθετων της στην Κύπρο, λόγω της τουρκικής εισβολής. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α’ το 1982 ήρε την καθαίρεση του Γεννάδιου, ο οποίος εξέφρασε μεταμέλεια.

48 χρόνια μετά
Μάρτης 2020. Δυο Μητροπολίτες (Μόρφου –σοκ- και Λεμεσού) κηρύσσουν την απειθαρχία τους στο –μετριοπαθέστατο κατά τ’ άλλα- κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’ για την αποχή των πιστών από τις λειτουργίες για 3 (και όχι 4) εβδομάδες. Τούτο μας έλειπε Εκκλησιαστικό Πραξικόπημα, εν μέσω κορονοϊού. Ο Χρυσόστομος απλά με δήλωση επικαλείται αυστηρά μέτρα όμοια με αυτά των Κινέζων αδελφών μας. Μια μέρα μετά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος παροτρύνει τους ιερείς να κλειδώνουν τους ναούς αν μπουν περισσότερα από 10 άτομα, τα οποία αν επιθυμούν μπορούν βέβαια να κοινωνήσουν.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν
Μάρτης 2020. Η αστυνομία συνοπτικά μεταφέρει στα δικαστήρια πολίτη, ο οποίος κατηγορήθηκε εκτός των άλλων για «Παράνομη Συνάθροιση και Οχλαγωγία». Δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω με το ζήτημα των επεισοδίων, αλλά θα παραθέσω το απόσπασμα του Ποινικού Κώδικα για την Παράνομη Συνάθροιση: «70. Παράνομη είναι η συνάθροιση πέντε ή περισσότερων προσώπων συναθροισμένων με πρόθεση να διαπράξουν κάποιο ποινικό αδίκημα (…)».


"Έκτακτη Ανάγκη" από τα Lidl
Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα εφαρμογής κάποιων νόμων, πριν το μερικό lockdown 4 εβδομάδων, δηλώνει «όσοι παραβαίνουν τις οδηγίες που αφορούν στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, θα διαπράττουν ποινικό αδίκημα, στην βάση του περί Λοιμοκάθαρσης νόμου.»

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι για το θέμα των εκκλησιών η Κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», άνευ σάπωνος μάλιστα. Πρέπει επιτέλους να λάβει θέση και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι όσο καιρό ισχύουν τα κρατικά διατάγματα για τον κορονοϊό να απαγορεύεται και η συνάθροιση σε ναούς. Υπάρχει ή δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη;

Ο ναός του Αγίου Φανουρίου στην Λάρνακα είχε κλείσει στις 8 Μαρτίου, καθώς ηλικιωμένος ψάλτης εμφάνισε τα συμπτώματα και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ ο εφημέριος και οι δύο ιερείς του ναού είναι σε αυτοπεριορισμό. Καμία νεότερη ενημέρωση για τα περιστατικά αυτά.

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2019 ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή η Κυβέρνηση επιδοτεί 760 ιερείς της υπαίθρου (συμπεριλαμβάνονται οι ιερείς του Στροβόλου, της Αγλαντζιάς, των Λατσιών, της Λακατάμιας και της Μέσα Γειτονιάς) με μηνιαίο ποσό €681,86. Συνεπώς, η κρατική χορηγία θα ανέρχεται στα €6.736.776 ετησίως. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κλιμακωτή αύξηση του κονδυλίου για επιδότηση 850 ιερέων, με 0,5% αύξηση ανά έτος, και η ετήσια χορηγία θα φτάσει το 2024 τα €7.534.553. Ως ένα άλλο μέτρο θα μπορούσε η κυβέρνηση σε περίπτωση απειθαρχίας του Ιερατικού Σώματος να παγοποιήσει τα κονδύλια μέχρι την συμμόρφωση της Εκκλησίας με τα έκτακτα διατάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου