Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΤΥΧΗ/ΤΕΙΧΗ/ΤΟΙΧΟΙ


Το 14% του πλανήτη (ήτοι οι Δυτικές χώρες συμπεριλαμβανομένων μερικών ασιατικών χωρών και της Αυστραλίας) κερδίζει το 73% της Παγκόσμιας Οικονομίας [σε στοιχεία του 2009, μέσος όρος μισθού 2500 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως], ενώ το 86% του Πληθυσμού (η συντριπτική πλειοψηφία) κερδίζει μόλις το 16% του Παγκόσμιου Πλούτου [μέσος όρος 150 ευρώ μηνιαίως].

Αυτό είναι μικρογραφία και του τι συμβαίνει στο 14% του πλανήτη. Το 90% αυτού του 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, κερδίζει πολύ λιγότερα σε σχέση με την μειονότητα της τάξης του 10%. Ceci n'est pas Capitalisme.

Όπως βλέπουμε από τα στατιστικά και τον χάρτη, η μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ένα μικρό οικονομικό γκέτο, το οποίο ορίζεται από –σκληρά πια- σύνορα, εννοώ τη Ζώνη Σένγκεν, για να μιλήσουμε για τα καθ’ ημάς.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε εν μία νυκτί, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ούτε είναι άμεσο παράγωγο της πολιτικής του Ερντογάν (είναι όμως υπαίτιος για την μεμονωμένη κρίση, η οποία μπορεί να εκτροχιαστεί ανάλογα με τους χειρισμούς της όχι-και-τόσο-Ενωμένης Ευρώπης).

Η δημιουργία Τοίχων, ή ενός Σιδηρού Παραπετάσματος, είτε στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού ή Ελλάδας-Τουρκίας ή και όπου άλλου (Ισραήλ, Κορέα, Κύπρος κτλ), είτε με θαλάσσιες περιπολίες γύρω από την Αυστραλία ή περιπολίες της Φρόντεξ στη Μεσόγειο δεν θα κάνουν τίποτα ευκολότερο. Το θέμα αυτό είναι πολυδιάστατο. Ας μην αυταπατόμαστε, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η μετακινηση λαών/ανθρώπων. Γιατί τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα υπάρχουν ως απότοκο του Καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο διατηρεί τον πλούτο στα χέρια των λίγων και διατηρείται το ίδιο μέσω των διαφόρων πολέμων που δημιουργούν μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη και υπερπαράγει έτσι ανισότητες σε όλους τους βαθμούς.

Χάρτης του Theo Deutinger που παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε του Ρότερνταμ το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου