Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Μέρα της Μητέρας

 

Τυχαίες σκέψεις για την μέρα της #ΜΗΤΕΡΑΣ, με αφορμή και την δημόσια τοποθέτηση της #ChrissyTeigen τον περασμένο Οκτώβριο για την διακοπή κύησης της.

* Η γυναίκα είναι η κυρία του σώματος της. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ή δεν πρέπει να υπάρχει.
 
* Η γυναίκα δεν είναι φτιαγμένη για να γεννά, το σώμα της μπορεί να εγκυμονεί. Μητέρα δεν είναι σώνει και καλά αυτή που γεννά, αλλά αυτή που μεγαλώνει ένα παιδί.
 
* Είδα ένα άρθρο με τίτλο "Θερίζει η τεχνητή γονιμοποίηση". Ντροπή. Αισχρός τίτλος. Θερίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα δυστυχήματα στην Κύπρο, όχι η τεχνητή γονιμοποίηση.
 
* Πολλές διάσημες γυναίκες, όπως η Chrissy Teigen, Celine Dion, κ.ά., μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες με την τεχνητή γονιμοποίηση. Ένα θετικό βήμα, γιατί υπάρχει ένα στίγμα γύρω από αυτό.
 
* Η κύηση δεν είναι η ίδια εμπειρία για όλες τις γυναίκες. Μην φορτώνετε τους δικούς σας, ειδικά τις κόρες σας και τις φίλες σας με παραμυθάκια τύπου "είναι ένα θαύμα", "είναι τέλεια" κτλ.
 
* Δεν είμαι ιατρός, αλλά γνωρίζω ότι μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές. Είναι πολλές οι γυναίκες που κρατάνε την εγκυμοσύνη τους μυστικό για αρκετό διάστημα, όχι επειδή φοβούνται το μάτι, αλλά επειδή υπάρχει μια τεράστια πίεση και μια κοινωνική αναλγησία και τρομακτική έλλειψη διακριτικότητας.
 
* Ενεν που το ππιριλί σου αν εν έγκυος μια γυναίκα επειδή επαντρεύτηκε πρόσφατα. Μπορεί να μην είναι έτοιμη, μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες, μπορεί να μην μπορεί, μπορεί να μην θέλει. Σταματήστε να ρωτάτε συνέχεια "μα ποτέ θα κάνεις μωρό" λες και η εγκυμοσύνη είναι κέικ γεωγραφίας.
 
* Η ψυχική επίπτωση του πολλές φορές μοναχικού αυτού δρόμου, που ακολουθεί η γυναίκα σήμερα, είναι τεράστια. Ενσυναίσθηση!
 
* Η αξία της γυναίκας δεν βασίζεται στο κατά πόσο μπορεί να κάνει παιδιά με φυσικό τρόπο. Μια γυναίκα που απέκτησε παιδί με φυσικό τρόπο δεν είναι ανώτερη από μια γυναίκα που έκανε τεχνητή γονιμοποίηση. Όπως μια γυναίκα με παιδί δεν είναι ανώτερη από μια άτεκνη γυναίκα.
 
* Η κοινωνία, αλλά πρωτίστως η πολιτεία, δημιούργησαν μια τοξικότητα για τον ρόλο της γυναίκας.
 
* Στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Προϋπολογισμού αρκετοί βουλευτές έκαναν αναφορά στην υπογεννητικότητα στην χώρα μας χωρίς όμως να αναφερθούν σε μεταρρυθμίσεις ή να προβούν σε αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων. Όταν όμως λες έχουμε υπογεννητικότητα κι εννοείς ότι οι γυναίκες φταίνε, γιατί έπρεπε να γεννάνε περισσότερο, α, αυτό φίλε μου είναι τραγικό... πιο τραγικό κι από το τραγικότερο σενάριο συνωμοσίας για τον κορονοϊό.
 
*Πέρσι μερικοί βουλευτές συνέδεσαν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας με την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων. Γιατί; Γιατί είναι ηλίθιοι, προφανώς.
 
* Αν θέλετε να μιλήσουμε για -την υγιή- αύξηση του πληθυσμού μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά για το οικονομικό και πολιτικό μας σύστημα (το οποίο, spoiler alert, έχει πρόβλημα ΚΑΙ οταν υπάρχει υπογεννητικότητα αλλά ΚΑΙ όταν παρατηρείται υπερπληθυσμός -βλπ. νόμοι στην Κίνα για ένα τέκνο ανά οικογένεια) και αφήστε τις βιολογικοηθικοκοινωνικές αρλούμπες σας.
 
* Το ποστ περιείχε τοποθέτηση προϊόντος: Φεμινισμός.
 
** ΥΓ. Γιορτάζουμε τις μητέρες όχι όμως άνευ όρων. Όταν μια οικογένεια γίνεται τοξική τότε οι δεσμοί πρέπει να κόβονται. "Τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας παιδια... Παρ' ότι είναι μαζί σας, δεν ανήκουν σε σας". Χαλίλ Γκιμπράν, Ο Προφήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου