Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Θεα(σ)τρωθείτε 2013-14

Αν και η σεζόν πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, λίγα μόνο θεατρικά σχήματα έχουν ανακοινώσει ολοκληρωμένο ρεπερτόριο της σεζόν. Το θέατρο Ανεμώνα γιορτάζει τα 30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς με την παραγωγή Λεωφορείο ο Πόθος σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου, ο οποίος κατέχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο... της Μπλανς Ντουμπουά. Μια δόση γκλαμουριάς θα έχουν τα κοστούμια τα οποία φέρουν την υπογραφή του κύπριου σχεδιαστή μόδας Γρηγόρη Εγγλέζου.

Το Θέατρο Διόνυσος αποφάσισε δυο έργα για την επόμενη σεζόν. Αρχή θα γίνει με το γνωστό για το θέατρο Διόνυσος ...Από έρωτα του Θοδωρή Αθερίδη, σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, το οποίο ξανανέβηκε λίγα μόλις χρόνια πριν με τον Χριστόδουλο Μαρτά στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεύτερο έργο το Bedside Manners του Ντέρεκ Μπένφιλντ, τα στοιχεία για την παραγωγή αυτή θα ανακοινωθούν αργότερα.

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ)
Πρεμιέρα κάνει η Κεντρική Σκηνή με το μουσικό έργο Όπερα της Πεντάρας των Κουρτ Βέιλ και Μπρέχτολ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία του Στέφανου Κοτσίκου (Φήμες, Νηλ Σάιμον, Κεντρική Σκηνή, 2009-10). Το έργο εξηγεί σε απλά... ελληνικά τι είναι καπιταλισμός πριν καν φανεί ότι το σύστημα αυτό δεν δουλεύει, πρωτοανεβάστηκε το 1928 ένα σχεδόν χρόνο πριν την πρώτη Παγκόσμια Οικονομική κρίση και έρχεται και για δεύτερη φορά στον ΘΟΚ (πρώτη παραγωγή 1983) όταν αυτή μπαίνει πια στο πετσί μας. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 27 Οκτωβρίου.

Η αφίσα της παραγωγής του ίδιου έργου το 1983, από το αρχείο ΘΟΚ
Το επόμενο έργο της Κεντρικής Σκηνής θα είναι η κωμωδία του Γιώργου Τζαβέλλα Μια ζωή την έχουμε όπως την είδαμε από την Φίνος Φιλμ. Η πλοκή σχετικά απλή: ένας τραπεζίτης ανακαλύπτει ένα πλεονάζον ποσό το οποίο και το καταχράζεται και βλέπουμε πως αλλάζει η ζωή του. Η σκηνοθεσία περίεργη ήδη από το άκουσμα του ονόματος του σκηνοθέτη. Σκηνοθέτης λοιπόν ο, πολυπράγμων, Κωνσταντίνος Ρήγος. Τρίτη και τελευταία παραγωγή Ο εχθρός του λαού του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία του Σέρβου σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Γραμμένο στα 1882 το έργο διαδραματίζεται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Νορβηγίας όπου ένας γιατρός ανακαλύπτει μια μόλυνση στα νερά της περιοχής και προσπαθεί να πάρει με το μέρος του, συμπολίτες και φίλους του. Ένα έργο με έντονη πολιτική χροιά θα προσπαθήσει να μας υποβάλει το ερώτημα “Ποιός είναι τελοσπάντων ο εχθρός του λαού;”

Άκρως ενδιαφέρον το ρεπερτόριο της Νέας Σκηνής η οποία κατ' εμέ θα κλέψει κυριολεκτικά τις παραστάσεις. Οι Αστερισμοί του Νικ Πέιν ανεβαίνουν ταυτόχρονα στην Νέα Σκηνή ΘΟΚ και στο Θέατρο Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Το έργο του 29χρονου συγγραφέα βραβεύθηκε με το βραβείο Καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς στο Λονδίνο όπου και ανέβηκε και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Το έργο ανακαλύπτει έννοιες όπως φιλία, ελεύθερη βούληση και αγάπη με φόντο την κβαντική φυσική.
Πανελλήνια πρώτη για την Νέα Σκηνή με την Πέτρα του Γερμανού δραματουργού Μάριους Φον Μάγιενμπεργκ σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Ξενίδου (Κουτί με τις σκιές, Νέα Σκηνή, 2007-8). Τέλος για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κρατικό θέατρο παρουσιάζει δραματοποιημένη Κυπριακή Ποίηση υπό την σκηνοθεσία του Άδωνι Φλωρίδη και πενταμελούς ομάδας δραματουργίας.

Η Παιδική Σκηνή, ή όπως τώρα ονομάζεται Σκηνή 0-18 παρουσιάζει το Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δυο το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια. Το έργο σκηνοθετεί ο Ελλαδίτης σκηνοθέτης Κώστας Γάκης και δεύτερη παραγωγή της Σκηνής 0-18 είναι Οι μπλε ιστορίες της κόκκινης καρδίας του Κύπριου συγγραφέα Λουκά Πραστίτη σε σκηνοθεσία Αίγλης Σπυριδάκη.

Επιστροφές, η συνέχεια.
Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου και το μιούζικαλ τζέπης Καλι-Καντζαρ και Σια των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Βαλεντίνου Κόκκινου σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη επιστρέφουν για ακόμη ένα κύκλο παραστάσεων.
Μεγάλη επιστροφή και για την Στέλα Φυρογένη η οποία επαναφέρει το Ιγκόκνιτο για λίγες μόνο παραστάσεις, 20 Σεπτεμβρίου Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, 24 Σεπτεμβρίου Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και 18 και 19 Σεπτεμβρίου, 02, 03, 10 και 11 Οκτωβρίου στις Αποθήκες ΘΟΚ (Παλιά Νέα Σκηνή, Λατσιά).
Θέατρο Ένα
Με μια επιστροφή ανοίγει και το Θέατρο ένα την φετινή σεζόν. Το Ράους των Ρέππα-Παπαθανασίου επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στη Λευκωσία.
Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν και το Θέατρο ένα υπόσχεται και φέτος πολλά, και η αρχή γίνεται στις 18 Οκτωβρίου με το Πάθος του Δράκουλα, μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Κόμη Δράκουλα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Σωτήρης Μεστάνας. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα απολαύσουμε το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι σε σκηνοθεσία του Αντρέα Χριστοδουλίδη. Και τη σεζόν θα κλείσει η ανεπανάληπτη Έρικα Μπεγέτη με το λατρεμένο έργο του Δημήτρη Ψαθά Μαντάμ Σουσού!

Σατιρικό Θέατρο
Η βρετανική μαύρη κωμωδία The Ladykillers του Ουίλιαμ Ρος ζωντανεύει στη Κεντρική σκηνή του Σατιρικού με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο γυρίστηκε σε ταινία δυο φορές: η πρώτη το 1955 σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Μακέντρικ, βραβευμένη με 1 Όσκαρ και 2 BAFTA, και η δεύτερη το 2004 με τον Τομ Χανκς η οποία βραβεύθηκε από την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Κανών. Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γιώργος Μουαΐμης, Στέλιος Καυκαρίδης, Πόπη Αβραάμ, Μαριάννα Καυκαρίδου, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου και Μιχάλης Κορναράκης. 


Η δεύτερη παραγωγή της Κεντρικής σκηνής ορίστηκε για τις αρχές του 2014, έτος -για το Σατιρικό τουλάχιστον- μνήμης για τα 40 χρόνια από τα γεγονότα του 1974. Κυπριακό έργο Λήδρας και Ρηγαίνης του Ανδρέα Κουκκίδη, έργο το οποίο εκτυλίσσεται στα μπαρ των ιστορικών οδών Λήδρας και Ρηγαίνης στης Λευκωσίας και επαναφέρει μνήμες πολέμου και πραξικοπήματος.

Η Πάνω Σκηνή κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2014 με το έργο Ο κόσμος της καρδιάς του Ντέιβιντ Έλτριντζ, βραβευμένο στο Λονδίνο με βραβείο Καλύτερου Θεατρικού έργου, και η Κάτω Σκηνή τον Δεκέμβριο με το έργο Σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ και με δεύτερη παραγωγή την άνοιξη του 2014 τον Νάσο του Ανδρέα Θωμόπουλου

Η Παιδική Σκηνή κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο και ανοίγει την σεζόν με τον Μορμόλη του Χάχφλεντ (αγαπημένο από την Παιδική Σκηνή ΘΟΚ το 1978 και 1985)! Ενώ δεύτερο έργο της Σκηνής κουκλοθεάτρου θα είναι η Πίπη Φακιδομύτη.

Μην ξεχνάμε τις ανεξάρτητες παραγωγές... Η Pravan Proactions παρουσιάζει το Παλτό βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Νικολάι Γκογκόλ μόνο τον Οκτώβριο για περιορισμένες παραστάσεις στο πλαίσιο του Project Nicosia. Παραστάσεις θα δοθούν στο πρώην cafe Da Capo στην λεωφόρο Μακαρίου στην Λευκωσία στις 6, 9, 11-13, 18-20, 23, 25 και 26 Οκτωβρίου. Μια πλειάδα ηθοποιών και σκηνοθετών υπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου, με τους Νεκτάριο Θεοδώρου, Μάριο Μεττή και Ελένη Σιδερά να έχουν τους κύριους ρόλους, τον Φώτη Νικολάου να υπογράφει τις χορογραφίες και τον Αντώνη Αντωνίου τη μουσική.

Αυτά κι άλλα πολλά... Καλή θέαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου