Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρια 2013: Θέατρο

Τρέμαν χέρια, έψαχνα παλαιότερες παραγωγές, είδα τα ρεπερτόρια για την νέα σεζόν... με λίγα λόγια, θεατρικοστερητικό σύνδρομο. Βλέπεις ο Αύγουστος είναι νεκρός μήνας, θεατρικά, αλλά ο Σεπτέμβριος κάτι έχει να μας πει. Πριν δούμε το θεατρικό ρεπερτόριο της νέας σεζόν, Οκτώβρη και μετά, θα δούμε τι μας επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια και φέτος μαζί μας, όπως το ξέραμε τόσα χρόνια. Φυσικά φέτος έχει καλλιτεχνικό διευθυντή, μειωμένο προϋπολογισμό και φτηνότερα εισιτήρια! Άλλα αυτά! Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει στις 20 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.

Στο θέμα μας τώρα. Αρχή θα γίνει με το Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου. Ο τίτλος είναι φυσικά παράφραση (Εξήγηση ή Παρεξήγηση;) του χρονικού του Λεοντίου Μαχαιρά και διέπει το πνεύμα της παραγωγής την οποία υπογράφει σκηνοθετικά ο Κύρος Παπαβασιλείου. Ο σκηνοθέτης τονίζει πως δεν πρόκειται να δούμε μια αναπαράσταση του Χρονικού καθεαυτού αλλά το Χρονικό αποσπασματικά σχεδόν, συνδυασμένο με θεατρικά “παιχνίδια” (και παιχνίδια μυαλού, γιατί και αυτό το έχει το θέατρο) έτσι ώστε το έργο να γίνει “σύγχρονο”. Στους ρόλους θα δούμε τους: Γιώργο Βαλαή, Μαρία Βαρνακκίδου, Μαρία Καρασούλα και Θοδωρή Πεντίδη. Σκηνικά και κοστούμια φέρουν την υπογραφή της Σόσε Εσκιτζιάν και οι φωτισμοί του Κωνσταντίνου Όθωνος.

Δεύτερη θεατρική παραγωγή για τα Κύπρια ο Φάουστ του Γκαίτε. Το μνημειώδες αυτό έργο της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας επέλεξε ο Στέφανος Δρουσιώτης να παρουσιάσει στο Κυπριακό -και όχι μόνο- κοινό. Και αυτή η παραγωγή υπόσχεται να φέρει κάτι σύγχρονο στην θεματολογία, μιας και έχουν περάσει τόσα χρόνια από την συγγραφή και δημοσίευση του έργου (το πρώτο μέρος εκδόθηκε το 1808 και το έργο στην ολότητά του εκδόθηκε μετά τον θάνατο του, το 1832) και πολλά έχουν αλλάξει -αλλά ίσως παραμένουν κάποια πράγματα τα ίδια βλπ άρθρο των Financial Times. Την εικαστική επιμέλεια του έργου υπογράφει η Κύνθια Λιβανίου, τα σκηνικά η Κωνσταντίνα Ανδρέου, τα κοστούμια ο Αντρέας Ζεν και τους φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Προκόπης Αγαθοκλέους, Μαρίνα Αργυρίδου, Μαρίνα Βροντή, Νεκτάριος Θεοδώρου, Αριάνα Μαρκουλίδου, Χριστόδουλος Μαρτάς και Τζωρτζίνα Τατσή.

Δυο επιπλέον παραστάσεις ακολουθούν, η μεικτή παράσταση Η γοργόνα του Πόρτο-Μπέλλο και η αμιγώς θεατρική Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δυο. Η πρώτη παραγωγή βασίζεται στην ιστορία της Γοργόνας, αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου, η οποία μεταμορφώνεται σε άνθρωπος για να βρει την πηγή του αθάνατου νερού. Υπό την αφήγηση της Στέλας Φυρογένη η χορευτική ομάδα του London School of Ballet (με τις: Ελεωνόρα Κλεάνθους, Μαρία Τσίγκη, Κάλια Σφηκουρή, Μαρία Σάββα, Ερασμία Μιχαήλ, Μαριάννα Μαυρίδου, Στυλιάνα Καπιτζή, Δέσπω Θεμιστοκλέους, Μαρία Παύλου) στήνουν ένα “σόου” υπό την σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Παπαγεωργίου και χορογραφίες της Βικτώριας Αγαπίου. Η δεύτερη βασίζεται στο έργο του Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, και είναι κάτι σαν ζωντανός διάλογος των -δυο- ηθοποιών και των σκέψεων τους με το κείμενο, επομένως Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο. Κώστας Γάκης στην σκηνοθεσία και Μαρίνα Αργυρίδου και ο Γιώργος Κισσανδράκης στους ρόλους. Οι ηθοποιοί σε αυτή την παράσταση έχουν και την ιδιότητα των performers. Αν και θεωρητικά οι δυο αυτές παραστάσεις ανεβαίνουν για παιδιά, δεν απαγορεύουν στους ενήλικες να τις παρακολουθήσουν αλλά αντίθετα δηλώνουν ότι είναι για παιδιά από 8 μέχρι... 108.

Πρόγραμμα Θεατρικών Παραστάσεων:
Παρεξήγησις γλυκείας χώρας Κύπρου
18 ΣΕΠ, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία
21 ΣΕΠ, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα
23 ΣΕΠ, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός

Φάουστ
26 και 27 ΣΕΠ, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
29 ΣΕΠ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Η γοργόνα του Πόρτο-Μπέλλο
30 ΣΕΠ, Δημοτικό Θέατρο, Λάρνακα
04 ΟΚΤ, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
07 ΟΚΤ, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δυο
03, 05, 06, 09, 10 ΟΚΤ, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
11 ΟΚΤ, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Σωτήρας
12 ΟΚΤ, Παλιά Δημοτική Αγορά – Θέατρο Ένα, Λεμεσός

Το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια δείτε το εδώ.
Όλες οι παραστάσεις ξεκινάνε στις 20:30 και εισιτήρια πωλούνται στα περίπτερα Soeasy παγκυπρίως, στο περίπτερο Timeout στην Πάφο και διαδικτυακά στο soldoutticketbox.com προς 10 και 5 ευρώ, κανονικό και μειωμένο αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου