Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Καλοκαίρι και θέατρο δεν πάνε μαζί, η αλήθεια να λέγεται, από την μια η ζέστη και από την άλλη η υγρασία δυσχεραίνουν το έργο του ηθοποιού -και όχι μόνο. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια θεατρική διοργάνωση που δίνει ψωμί στους θεατρόφιλους τουλάχιστον για ένα από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Ο λόγος για το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος το οποίο του χρόνου... ενηλικιώνεται.

Τι έχει για φέτος το menu...
7 παραγωγές για φέτος με συμμετοχές από Ισπανία, Πορτογαλία και Παλαιστίνη, 3 παραγωγές από την Κύπρο και μόνο 1 από την Ελλάδα.

Αντιγόνη του Σοφοκλή παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης, οι Πορτογάλοι μας προτείνουν την τελειότερη -κατά τον Αριστοτέλη- τραγωδία τον Οιδίποδα Τύραννο και οι Ισπανοί μας παρουσιάζουν την Μήδεια χορεύοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα, το φλαμέγκο. Μια συμμετοχή από την Ελλάδα φέτος, με μεγαλύτερο από 40μελή θιάσο, τον Δρόμο με δέντρα, παρουσιάζει τις Βάκχες του Ευριπίδη. Τρεις η συμμετοχές από την Κύπρο, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρατεύει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και η Σαμία ξαναζωντανεύει, η Built-Up Area παρουσιάζει μια αλλιώτηκη Μήδεια και τέλος το Αμφίκτιο Θέατρο παρουσιάζει την Ελένη του Ευριπίδη.

Βλέποντας το πρόγραμμα με πιάνει ένα παράπονο... Δεν υπάρχουν κωμωδίες, με εξαίρεση τη Σαμία που δεν είναι και τόσο κωμικιά... Όπως και το 2011 έτσι και φέτος λείπει ο Αριστοφάνης! 2 Αριστοφανικά έργα παρουσιάστηκαν πέρσι, Εκκλησιάζουσες και Βάτραχοι, και το 2010 οι 4 από τις 7 παραστάσεις ήταν έργα του Αριστοφάνη, εκ των οποίων η μια ήταν οι Θεσμοφοριάζουσες από το Λαϊκό Θέατρο Τέχνης της Κίνας (!) που δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου που το έχασα!

Το Φεστιβάλ από τότε που το θυμάμαι...
7 παραγωγές για το 2008, οι 3 από την Ελλάδα, συμμετέχουν Κύπρος, Ρουμανία, Ιταλία και Ισραήλ. Ρουμανία, Ισραήλ και Ιταλία επιστρέφουν το 2009 μαζί με την Γερμανία, δυο συμμετοχές για την Κύπρο, εκ των δυο μια παραγωγή ήταν η αλησμόνητες Νεφέλες του ΘΟΚ, και 3 από την Ελλάδα, συνολικά 9 παραγωγές. Το 2010 οι παραγωγές ήταν 7 εκ των οποίων οι 3 από την Ελλάδα, συμμετέχουν Ρωσία, Σλοβενία και Κύπρος, 4 παραγωγές ήταν κωμωδίες του Αριστοφάνη. 2011 και 2012 8 παραγωγές. Το 2011 συμμετείχαν Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Βέλγιο, η Κύπρος με 2 συμμετοχές και η Ελλάδα με 3. Πέρσι η Κύπρος σημείωσε 3 παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης της Δίκης του ΘΟΚ, η Ελλάδα με 2 και από μια Γερμανία, Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραστάσεις όπως και κάθε χρόνο θα δοθούν στην Λευκωσία, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' (Σχολή Τυφλών), στην Λεμεσό, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, και στην Πάφο στο Αρχαίο Ωδείο.
Όλες οι παραστάσεις ξεκινάνε στις 21:00.
Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για τις τιμές των εισιτηρίων και την προπώληση. Πέρσι εισιτήρια διατίθεντο προς 17 και 10 ευρώ, κανονικό και μειωμένο αντίστοιχα.



17ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Αντιγόνη, Σοφοκλή
Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης
2 Ιουλίου, Πάφος
3 Ιουλίου, Λευκωσία

Σαμία, Μενάνδρου
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
4 και 5 Ιουλίου, Λεμεσός
10 Ιουλίου, Πάφος

Οιδίποδας Τύραννος, Σοφοκλή
Θεατρο Bolhão, Πορτογαλία
9 Ιουλίου, Λεμεσός
10 Ιουλίου, Λευκωσία

Βάκχες, Ευριπίδη
Θεατρική Ομάδα Δρόμος με δέντρα, Ελλάδα
16 Ιουλίου, Πάφος
17 Ιουλίου, Λεμεσός
18 Ιουλία, Λευκωσία

Μήδεια, Ευριπίδη
Induoteatro, Ισπανία
24 Ιουλίου, Λεμεσός
25 Ιουλίου, Λευκωσία

Μήδεια, Ευριπίδη
Θεατρική Ομάδα Built-Up Area, Κύπρος
27 Ιουλίου, Λεμεσός
29 Ιουλίου, Πάφος
31 Ιουλίου, Λευκωσία

Ελένη, Ευριπίδη
Αμφίκτιο Θέατρο, Κύπρος
29 Ιουλίου, Λευκωσία
30 Ιουλίου, Λεμεσός
31 Ιουλίου, Πάφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου